Ιστορικά Στοιχεία

Η Ιστορία των Ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης, SUPER PUMA, ξεκινάει το Δεκέμβριο του 1999 όταν παραλήφθηκε, στα πλαίσια της 358 Μοίρας, το πρώτο AS-332 C1 Super Puma, το οποίο ακολούθησαν άλλα 3 μέχρι το Απρίλιο του 2000. Τον Ιούνιο του 2003 παραλήφθηκε το πρώτο από τα 6 AS-332 C1 C/SAR. Η παράδοση των υπόλοιπων ολοκληρώθηκε μέχρι την άνοιξη του 2004. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της 358 Μ.Ε.Δ. σε προσωπικό και μέσα, ήταν να αποσπαστούν τα Super Puma τον Φεβρουάριο του 2007 και να δημιουργηθεί η καινούρια 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης με έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και επιχειρησιακές βάσεις σε Λήμνο, Χίο, Ρόδο και όπου αλλού απαιτηθεί ανά την Ελληνική και όχι μόνον επικράτεια. Η κύρια αποστολή της Μοίρας είναι η Έρευνα και Διάσωση, όπως καταμαρτυρά και η επωνυμία της άλλωστε, σε ειρήνη και πόλεμο. Δευτερεύουσα αποστολή της είναι οι αεροδιακομιδές, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύκτας ή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η παροχή εφοδίων σε απομονωμένες περιοχές, μεταφορές, γενικά αποστολές για το κοινό και κοινωνικό συμφέρον καθώς και αποστολές VIP.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης 16/01/2011

Μεγάλης κλίμακας Επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 02:00 τα ξημερώματα και μέχρι αυτή την ώρα, στην περιοχή της Κέρκυρας, με τη συμμετοχή δύο Α/Ν ελικοπτέρων Super Puma από την Ελευσίνα.

Σε επιφυλακή και τρίτο πλήρωμα στην 112 Πτέρυγα Μάχης..

Αρχικά η επιχείρηση στήθηκε για την εύρεση αγνοούμενου ψαρά στην ίδια περιοχή κατά τις 23:00 της 15/01/2011 και τίποτα δεν προϊδέαζε για την συνέχεια που ακολούθησε. Ξύλινο σκάφος με πάνω από 250 λαθρομετανάστες έβαζε νερά. Παραπλέων Ολλανδικό πλοίο περισυνέλεξε 241 από αυτούς ενώ κατά δήλωση τους αγνοούνται άλλοι 22. Στην έρευνα λαμβάνουν μέρος:

Α/Ν Ελευσίνας:
Πατζίρης Ηλίας (Κυβερνήτης)
Χλαμπουτάκης Στράτος (Συγκυβερνήτης)
Σαββόπουλος Κώστας (Μηχανικός)
Σουκαράς Θόδωρος (Σύνδεσμος Λ.Σ.)
Στρεμμένος Γιάννης (Διασώστης Λ.Σ.)
Κωστάκης Ιωσήφ (Διασώστης Λ.Σ.)

Follow On Α/Ν Ελευσίνας:
Χυτήρης Κίμωνας (Κυβερνήτης)
Γεωργούλας Παναγιώτης (Συγκυβερνήτης)
Νάκος Γιάννης (Μηχανικός)
Χρυσοβιτσιάνος Θωμάς (Σύνδεσμος Λ.Σ.)
Στάθης Νίκος (Διασώστης Λ.Σ.)
Κοντοδήμος Μάριος (Διασώστης Λ.Σ.)

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 2 πτώματα από παραπλέοντα σκάφη, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας από αέρος είναι αρνητικά. Δελτίο Τύπου για το θέμα έχει εκδώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://peiratikoreportaz.blogspot.com/2011/01/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου